P E R SP E R S B E R I C H T E N  



WORLD WIDE VIDEO FESTIVAL
PERSBERICHT

11 maart 2003

Selectie 19e World Wide Video Festival in Kaapstad:
18 february tot 10 Maart 2002

Op 18 februari a.s. wordt in de 'Gallery of the Michaelis School of Fine Arts' in Kaapstad (Zuid-Afrika) een bijzondere tentoonstelling geopend met installaties van Minnette Vári, Tracey Rose, Matthew Hindley, Fernando Alvim en Malcolm Payne. Het werk van deze kunstenaars is eerder getoond op recente edities van het World Wide Video Festival te Amsterdam onder grote belangstelling van pers en publiek.

De tentoonstelling is het startsein voor de ontwikkeling van deze galerie als plek voor mediakunst. Volgens initiatiefnemer Malcolm Payne, kunstenaar en hoogleraar aan de Michaelis School, wordt mediakunst zelden getoond in Zuid-Afrika. De infrastructuur ontbreekt want er zijn weinig goede locaties en er is een tekort aan apparatuur en middelen.

Door de samenwerking van de Michaelis School met het World Wide Video Festival als coproducent, en het HIVOS (Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking) als subsidiënt, krijgen Afrikaanse kunstenaars de kans om nieuw werk te ontwikkelen en tentoon te stellen, niet alleen op internationale podia als het festival, maar ook regionaal.

Top of Page

De kunstenaars

Minnette Vári (°1968, Pretoria, Zuid-Afrika)
Toont haar voor het festival ontwikkelde nieuwe werk 'Chimera', een op transparante voiles geprojecteerde reeks droombeelden die de geschiedenis van haar vaderland tot onderwerp hebben. Chimera is het vuurspuwend en mensenetend vrouwelijke monster uit de Griekse mythologie - half leeuw, half geit - maar symboliseert ook bedrog en hersenschimmen. Vári toont zichzelf naakt met een geitenmasker als de Chimera en laat zich op deze wijze traag versmelten met bewegende beelden uit het Voortrekkers-monument, een verhalend reliëf over de grote trek van de blanke boeren Zuid-Afrika in (1835 – 1854) dat na afschaffing van de Apartheid door de Afrikaner Weerstand Beweging is geclaimd als belangrijk nationaal symbool. Een claim die gemengde gevoelens oproept bij de blanke, Zuid-Afrikaanse kunstenares. Ze houdt van het monument en ze schaamt zich ervoor.

Tracey Rose (°1974, Durban, Zuid-Afrika)
Als performance- en videokunstenaar verwerkt Tracey Rose op speelse en intelligente wijze haar ervaringen als 'coloured person' - een persoon van gemengd bloed- tijdens de door Apartheid verdeelde samenleving van Zuid-Afrika. In haar op het festival gepresenteerde installatie 'Ode to Leoness' wisselen een danser en een goudvis voortdurend van kleur, vorm en soms locatie terwijl landschap en overige deelnemers onveranderlijk blijven.

Matthew Hindley (1974, Cape Town, Zuid-Afrika)
De installatie van Matthew Hindley, 'Allow me to Observe', toont video-opnames die op een bijzondere manier tot stand zijn gekomen. Door sensoren aan de vingertoppen die verbonden zijn met een camera op het hoofd wordt alleen dat gefilmd wat de drager van de camera opwindend vindt. De drager filmt met de tastzintuigen, dus letterlijk met gevoel, in plaats van met het oog. Dit levert verassende beelden op. Zo blijkt dat het huishouden Hindleys' tante geen enkele opwinding geeft, dat voor een vriend het uitzoeken van muziek bij een vrijage opwindender is dan wanneer zijn vriendin zich ontkleedt en ervaart Hindley zelf dat de camera vaker aanslaat wanneer hij spreekt dan wanneer hij alleen kijkt. Op de tentoonstelling toont Matthew opnames uit Amsterdam en Kaapstad.

Fernando Alvim (°1963, Luanda, Angola)
Het oeuvre van Fernando Alvim, een Angolese kunstenaar van Portugese afkomst, wordt gekenmerkt door een sterk politiek engagement en fascinatie voor de complexe historische relatie tussen het Afrikaanse continent en het Westen. Op de tentoonstelling in Kaapstad wordt zijn film 'Guela uanga/War and art of elsewhere' getoond, een artistieke documentaire over de cultuur van oorlogsvoering gebaseerd op de oorlog die Angola al 40 jaar in z'n greep houdt. De film reflecteert de soms tegenstrijdige visie van 14 kunstenaars op de sporen die de oorlog heeft achtergelaten in het geheugen.

Malcolm Payne (°1946, Pretoria, Zuid-Afrika)
Deze kunstenaar, hoogleraar in Kaapstad en initiatiefnemer van de tentoonstelling, toonde installaties op het 16e en het 18e World Wide Video Festival. In zijn nieuwe werk 'Anthem' toont Payne zwart-wit beelden van o.a. zijn eigen gezicht en fragmentopnames van de 'Company Gardens' in Kaapstad op twee tegenover elkaar geplaatste schermen. De beelden wisselen elkaar af en reageren op elkaar, en vormen zo als het ware een visuele dialoog met als onderlinge motieven 'spiegeling' en 'water'.

De tentoonstelling in Kaapstad is mede tot stand gekomen met steun van de Nederlandse Ambassade in Pretoria en Public Eye.


Top of Page