P E R SP E R S B E R I C H T E N  



WORLD WIDE VIDEO FESTIVAL
PERSBERICHT

11 mei 2004

Het World Wide Video Festival, hét jaarlijkse internationale festival voor de mediakunst, gaat op donderdag 10 juni van start in Post CS te Amsterdam. Elf dagen lang presenteert World Wide in het voormalige TPG gebouw werk van ruim tachtig kunstenaars uit dertig landen.

Te zien is onder meer de tentoonstelling Double Vision over de unieke rol in de mediakunst van double / triple projections: er is werk te zien van Andy Warhol tot hedendaagse kunstenaars als Pierre Huyghe (Frankrijk), Aernout Mik (Nederland), Harun Farocki (Duitsland) en Sebastián Díaz Morales (Argentinië). Daarnaast zijn er solopresentaties van Marcelo Tas (Brazilië), Kurt D’Haeseleer (België) en Edgar Pêra (Portugal). Tevens is er een special rond de bijzondere Franse productiemaatschappij Anna Sanders Films. In de World Wide Media Lounge is een grote, internationale selectie van de nieuwste video’s te zien. In het Auditorium op de bovenste etage zijn dagelijks wisselende talkshows, screenings en performances. Op de donderdagen, vrijdagen en zaterdagen zijn er live events waarin kunstenaars en muzikanten beeld en muziek live combineren en zich begeven op het snijvlak tussen beeldende kunst, popcultuur en nieuwe media. Dit uit zich in cineconcerten (Edgar Pêra), VJ-optredens (310 K, Éder Santos) en DVD-presentaties (NoTV).

Een groot aantal van de kunstenaars is op het festival aanwezig. Aan het eind van dit persbericht onder het kopje Meet-the-Artist wordt vermeld welke kunstenaars voor interviews beschikbaar zijn.

Hieronder volgt een korte beschrijving van de programmaonderdelen. In het programmaboekje staat een uitgebreide toelichting (inclusief aanvangstijden en locaties).

top of page

Double Vision – double / triple projections
De Double / Tripleprojection, twee of drie, naast of boven elkaar geplaatste beelden, speelt een bijzondere rol in de geschiedenis van de mediakunst. Het is een bekend gegeven: zo plaatsen bijvoorbeeld ook nieuws- en muziekzenders als CNN en MTV verschillende beelden en teksten naast en over elkaar. Kunstenaars houden zich echter vooral bezig met de vraag hoe twee of meer geprojecteerde beelden zich verhouden tot elkaar en tot de toeschouwer. Daarbij speelt ook het ruimtelijke aspect van de dubbelprojectie een belangrijke rol. Essentieel is de vraag: wat is de toegevoegde waarde van twee of drie projecties, in plaats van één? De tentoonstelling Double Vision onderzoekt deze formele, esthetische en inhoudelijke aspecten van het meervoudige beeld. De titel Double Vision verwijst ook naar het unieke karakter van de tentoonstelling. In de zalen zal namelijk in de avonduren een ander werk te zien zijn dan overdag. Er zijn dus op één dag twee tentoonstellingen te bezichtigen.

Double Vision omvat elf installaties bestaande uit twee of meer schermen. Met werk van onder andere: Tracey Rose (Zuid-Afrika), Sebastián Díaz Morales (Argentinië/ Nederland), Wang GongXin (China), Ange Leccia (Frankrijk), Harun Farocki (Duitsland), Franck Scurti (Frankrijk) Aernout Mik (Nederland), Martijn Veldhoen (Nederland), Pierre Huyghe (Frankrijk) en Kurt d’Haeseleer (België). In het Auditorium zijn dubbelprojecties te zien van Andy Warhol, Chris Welsby/William Raban en Malcolm LeGrice.

Zie ook pagina 4, 10 en 21 van het programmaboekje

top of page

World Wide Solo Kurt d’Haeseleer
Kurt d’Haeseleer (1974) is een jonge, talentvolle Belgische kunstenaar. Sinds enkele jaren werkt hij vanuit het Brusselse collectief De Filmfabriek. Hij bepaalt regelmatig de videografie van multimediale theater- en dansprojecten. Zijn werk is gebaseerd op state of the art digitale montage- en productietechnieken, maar het eindresultaat overstijgt de techniek. De kracht van zijn werk is dat hij fantastische, organische en associatieve beelden creëert uit schijnbaar alledaagse opnamen. Als een digitale alchemist wekt hij de pixelmaterie tot leven en brengt een beeldenstroom op gang. World Wide schetst een beeld van de verscheidenheid van d’Haeseleers werk met een videotape, twee installaties en een performance.

Zie ook pagina 6 van het programmaboekje

top of page

World Wide Solo Edgar Pêra
Edgar Pêra (1960) is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de huidige generatie Portugese experimentele filmers. Zijn werk is echter nauwelijks buiten Portugal te zien. Pêra’s jonge, gevarieerde oeuvre bestaat uit documentaires, videoproducties, korte en lange films. World Wide presenteert een retrospectief van zijn werk met zes films, waaronder de wereldpremière van de film Guittarra com pessoas la dentro (2004), en een live performance. Zijn werk bevat zowel een politieke als een filosofische dimensie. Pêra behandelt zijn onderwerpen met veel humor, soms grenzend aan slapstick. Serieuze thema’s worden afgewisseld met kluchtige scènes. Zijn beeldtaal refereert aan oude stomme films en de Russische en Duitse vooroorlogse cinema. Pêra’s films zijn persoonlijk, kritisch, beeldend, doordrenkt met ironie, maar vooral poëtisch.

Zie ook pagina 7 van het programmaboekje

top of page

World Wide Solo Marcelo Tas
Marcelo Tas (1959) is toneelspeler, kunstenaar, redacteur en schrijver, maar bovenal een Braziliaanse mediapersoonlijkheid. Zijn bekendheid dankt hij aan de alter ego’s uit zijn televisieprogramma’s, zoals de vreemde en onhandige Professor Planeta, die voetbal uitlegt aan de kijkers van de sportzender ESPN. Als de wat neurotische reporter Ernesto Varela gaat hij op zoek naar de bijzondere kanten van alledaagse dingen. Varela’s naïviteit is ontwapenend, zijn interviewtechniek ontregelend. Soms laat zijn werk onthutsende sociale misstanden zien, zoals in Varela em Serra Pelada (1984). In deze reportage doet hij onderzoek in een Braziliaanse mijn waar 40.000 mensen werken, om erachter te komen wat hun dagelijks motiveert. Het festival presenteert een overzicht van zijn belangrijkste werk en op zaterdag 19 juni verslaat Marcelo Tas in de rol van reporter Ernesto Varela de voetbalwedstrijd Tsjechië – Nederland in het Auditorium.

Zie ook pagina 7 van het programmaboekje

top of page

World Wide Special: Anna Sanders Films
Een nieuwe beeldtaal ontwikkelen. Dat is het doel van de in 1997 opgerichte Franse filmproductiemaatschappij Anna Sanders Films. De productie maatschappij is een initiatief van kunstenaars als Dominique Gonzalez-Foerster, Pierre Huyghe, Charles de Meaux en Philippe Parreno. Zij maken gebruik van de middelen uit de filmwereld, maar de vragen die aan de orde komen, hebben betrekking op de beeldende kunst.

Anna Sanders films ontstaan vaak als reactie op plaatsen en gebeurtenissen. De kijker gaat als het ware met de filmers mee op reis; naar Pamir, Hong Kong of IJsland. Simpele verhaallijnen, die de aandacht van de toeschouwer in een bepaalde richting zouden sturen, worden vermeden. Hierdoor ontstaat er ruimte voor verbeelding. Nu, zeven jaar verder, is het initiatief van de Franse kunstenaars een succes gebleken. Huyghe won in 2002 de Hugo Boss Prijs, terwijl Gonzalez-Foerster in datzelfde jaar de Duchamp Prijs won. Let op: deze presentaties vinden als enige plaats in het Filmmuseum!

Zie ook pagina 9 van het programmaboekje

top of page

World Wide Main
Het festival presenteert een tiental programma’s met een selectie van de meest bijzondere, recente single-screenproducties. Het merendeel is gemaakt in 2003, een enkele dateert nog uit 2001. World Wide Main is te zien in het Auditorium waar dagelijks wisselende zaalvoorstellingen plaatsvinden, vaak in aanwezigheid van de kunstenaars.
  • World Wide Main 1 en 2: een gevarieerde selectie met korte producties die interessant, ontroerend, vernieuwend, of mooi zijn. Het valt bij de eerste selectie op dat in een tijd waarin digitale video domineert, kunstenaars steeds vaker gebruik maken van de karakteristieke eigenschappen van film. In de video’s uit World Wide Main 2 overheerst de zwarte humor en een satirische kijk op het leven en de beeldende kunst.
  • World Wide Main 3 presenteert video’s met een analytische en een persoonlijke visie op relaties en vriendschap of het ontbreken daarvan.
  • World Wide Main 4 gaat over reizen in de breedste zin van het woord.
  • World Wide Main 5: Een verzameling korte experimentele documentaires gemaakt in Senegal, Iran, Mexico, Bosnië-Herzegovina en Israël.
  • In World Wide Main 6 bieden Amerikaanse kunstenaars een ander perspectief op historische en recente ontwikkelingen en creëren nieuwe verhalen door te spelen met feiten en fictie.
  • De kunstenaars in World Wide Main 7 werken met acteurs om het acteren en de psychologische processen daarvan te analyseren.
  • Met World Wide Main 8 en World Wide Main 10 presenteren we twee premières. Ten eerste de Europese première van Tiny Plastic Rainbow (2003), de eerste digitale speelfilm van Jennifer Reeder. Ten tweede de wereldpremière van de experimentele, lange documentaire Black and White (2004) van Carlos Nader over de rassenverhoudingen in Brazilië.
  • World Wide Main 9: Een verzameling recente werken van Chinese kunstenaars. Een voorproefje van de World Wide Focus op China in 2005.
Voor meer informatie zie pagina 14 tot en met 22 van het programmaboekje

top of page

World Wide Media Lounge
Een selectie van het World Wide Main programma, de net-art en dvd’s zijn gedurende het festival ook te zien in de World Wide Media Lounge. In deze lounge staan een twintigtal beeldschermen opgesteld. Hier kan de bezoeker, weggezonken in een van de comfortabele zitelementen, door middel van een keuzemenu zelf bepalen welke videotapes, cd-roms en net-art hij wil zien. De bezoeker kijkt, speelt en zapt zich een weg tussen de verschillende producties, maar kan ook inhoudelijke routes volgen die door het festival zijn uitgezet. De lounge bevindt zich op de 8e en de 11e verdieping.

Voor meer informatie zie pagina 13 van het programmaboekje

top of page

Live events/RGB
Het programmaonderdeel Live events/RGB bestaat uit live performances van kunstenaarscollectieven en gelegenheidsprojecten tussen kunstenaars en muzikanten. Op alle donderdagen vrijdagen en zaterdagen om 22.00 uur zullen er performances van kunstenaars zijn en optredens van dj’s en vj’s. Met onder andere: Kurt d'Haeseleer, Edgar Pêra, Eder Santos, 310K, NoTV en Rechenzentrum.

Voor meer informatie zie pagina 13 van het programmaboekje

top of page

Meet-the-Artist
Vele van de deelnemende kunstenaars is op het World Wide Video Festival aanwezig. Zij worden in het auditorium voorgesteld aan het publiek in het Meet-the-Artist programma. Dagelijks zijn er lezingen, interviews en introducties.

Voorlopige lijst van aanwezige kunstenaars:
Breda Beban, Ailbhe Ni Bhriain, caraballo-farman, Anouk de Clercq, Steve Connolly, Mathieu Copeland, Sofia Dahlgren, Harris Epaminonda, Steve Fagin, Harun Farocki, Tom Gidley, Paul Grivas, Kurt D’Haeseleer, Mike Hoolboom, Ange Leccia, Christelle Lheureux, Brian MacDonald, Peter Missotten, Carlos Nader, Edgar Pêra, Jennifer Reeder, Tracey Rose, Franck Scurti, Jan van Nuenen, Afsar Sonia Shafie, Sebastián Díaz Morales, Maarten Isaac de Heer, Marcelo Tas, GongXin Wang, NoTV, Dominique Gonzalez Foester, Jan Adriaans, Yael Bartana, Charles de Meaux, Éder Santos, Jose-Carlos Martinat, Martijn Veldhoen, Aernout Mik, Philippe Parreno

Neem contact met ons op als u een of meerdere kunstenaars wilt spreken of interviewen. Een aantal van de kunstenaars is ook in de periode voorafgaand aan het festival aanwezig.

top of page

Lezingen: Introductie in de mediakunst Pixels & Frames
Om mediakunst toegankelijker te maken voor een groter publiek organiseert World Wide een speciale introductielezing: Pixels & Frames. Er wordt ingegaan op de geschiedenis van de mediakunst sinds de jaren zestig en er is een toelichting op het festival-programma. Pixels & Frames wordt gehouden op 11, 12, 17, 18 en 20 juni om 11.15 uur ’s morgens.

Ook zijn er speciale groepsbezoeken mogelijk. Kunsthistorici leiden groepen rond over de tentoonstelling en gaan dieper in op het getoonde werk. Voor boekingen en het programma surft u naar onze website www.wwvf.nl of belt u 020- 420 77 29.

Voor meer informatie zie pagina 14 van het programmaboekje

top of page

Catalogus
Bij het festival verschijnt een catalogus op cd-rom. Deze is te koop voor 10 euro bij de informatiebalie van World Wide in Post CS of via de website: www.wwvf.nl.

top of page

Praktische informatie

Locatie:
Post CS (voormalig TPG gebouw) aan de Oosterdokskade 3 – 5 te Amsterdam is de centrale festivallocatie. In de hoogbouw van architect Piet Elling uit 1968 vestigt het World Wide Video Festival zich op de achtste verdieping (tentoonstelling en medialounge) en op de elfde (performances/screenings/meet the artist). In Post CS zijn ook gevestigd: het Stedelijk Museum Amsterdam (2e en 3e etage), Post Amsterdam (het vervolg op Pakhuis Amsterdam) (9e en 10e etage) en café-restaurant 11 (11e etage).

Bereik:
Post CS ligt op loopafstand van het Centraal Station Amsterdam.
Volg de borden Post CS (richting NEMO)

Openingstijden:
10 – 20 juni
dagelijks van 11 – 24 uur

Toegangsprijzen:
Entree € 7 / € 5 *
Festivalpas € 40 / € 25 *

De festivalpas is geldig voor alle 10 festivaldagen

* Korting voor CJP, Pas 65 en studenten op vertoon van studentenkaart.

Kaartverkoop:
Entreekaarten zijn tijdens het festival verkrijgbaar aan de kassa van het Post CS op de 8e etage. Voorverkoop via het Amsterdams Uitburo 0900-0191 (40 cpm), www.uitburo.nl en de AUB Ticketshop, Hoek Leidseplein/Marnixstraat, Amsterdam. Of bel TopTicketLine 0900-300 5000 (45 cpm) of reserveer uw kaarten on line via www.topticketline.nl. Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Persinformatie
Lucienne Dunnewijk

Keizersgracht 462
1016 GE Amsterdam

T: 020 420 77 29
F: 020 421 38 28
E: pers@wwvf.nl
W: www.wwvf.nl/pers

Dit persbericht, beeldmateriaal en het accreditatieformulier is digitaal verkrijgbaar op www.wwvf.nl/pers. Het beeldmateriaal kan vrij worden gebruikt voor publicatie mits vergezeld van de titel van het werk en de naam van de kunstenaar(s).

Wij stellen het zeer op prijs wanneer u ons een exemplaar van uw publicatie toezendt.


Top of Page