P E R SP E R S B E R I C H T E N  



WORLD WIDE VIDEO FESTIVAL
PERSBERICHT

11 maart 2003

13,14,15,16 maart
Prelude op het World Wide Video Festival 2003

HAMLET MACHINE

Een interdisciplinaire productie door Dominik Barbier naar een stuk van Heiner Müller

Op donderdag 13 maart vindt de wereldpremière plaats van de interdisciplinaire voorstelling Hamlet Machine in een uitvoering van de Franse kunstenaar Dominik Barbier, naar een tekst van de legendarische Duitse toneelschrijver Heiner Müller. Müller was tot aan zijn dood in 1995 actief betrokken bij de uitvoering van deze productie waarin meerdere artistieke disciplines zijn verenigd: beeldende kunst, elektronische muziek, dans en theater.

Acteurs van Toneelgroep Amsterdam, Alwin Pulinckx en Hugo Koolschijn, spelen samen met Franse musici als Kaspar Toeplitz, Laurent Dailleau, Didier Casamitjana, acteur Zaidi Hocine en danseres Giovanna Velardi. Dominik Barbier heeft zeven jaar aan deze produktie gewerkt.Tien projecties met de eigenzinnige en authentieke beelden van Barbier, voorzien van de originele manuscripten van Müller, gaan een samenspel aan met muzikanten/acteurs en een danseres. Het publiek wordt gedurende 1,5 uur geheel omgeven door muziek, beeld en geluid. De locatie is een 500m2 grote schuur in Ruigoord/Amsterdam.

top of page

Achtergrond bij de productie
Hamlet Machine is een van de meest ambitieuze werken in het oeuvre van Heiner Müller, en heeft een belangrijke plaats in het hele Europese theaterrepertoire. Hamlet Machine is gebaseerd op de poging van Heiner Müller om Hamlet in Budapest te schrijven, een Shakespeariaans drama in de socialistische wereld over de koude oorlog en de Hongaarse opstand in Budapest (1956).

Onder de indruk van werk en persoon van Heiner Müller maakt Dominik Barbier in 1993 de documentaire J’étais Hamlet (1993). In deze film over Heiner Müller wil Barbier vooral de geschriften van Müller 'zichtbaar' maken, een poging doen om de esthetische schok en diepe emoties weer te geven die hij onderging bij het lezen van diens ongelooflijke teksten. J’étais Hamlet is over de hele wereld vertoond op festivals en in diverse Europese landen op televisie uitgezonden.

De documentaire kreeg een vervolg in de Hamlet Machine die hij samen met Heiner Müller ontwikkelde. Het theaterproject vond een abrupt einde toen Müller in 1995 plotseling overleed. Voortbordurend op het reeds verzamelde materiaal heeft Barbier, sinds 1996, onder de gezamenlijke noemer Cycle de la cité des morts (Dodenstadcyclus), een reeks kleinere projecten gedaan in de vorm van video-installaties, interactieve installaties, video’s en cd-roms. Parallel hieraan is hij zich blijven verdiepen in de mogelijkheden die elektronische kunst biedt in combinatie met theatrale presentaties.

Nu, acht jaar na de dood van Muller, presenteert Barbier de wereldpremière van Hamlet Machine op 13 maart a.s. te Ruigoord Amsterdam.

Van de Franse kunstenaar Dominik Barbier was al eerder het volgende werk te zien op het World Wide Video Festival: L’oeuvre Inquiétante (1987) en J’étais Hamlet (1994).

top of page

Aanvangstijden

  • Premiere: donderdagavond 13 maart 2003 van 20.30 uur – 22.00 uur*
  • Middagvoorstellingen: vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 14.30 - 16.00 uur*
  • Avondvoorstellingen: vrijdag-, zaterdag- en zondagavond van 20.30 – 22.00 uur *
* de werkelijke voorstelling duurt 110 minuten; de zaal gaat bij de middagvoorstellingen een half uur van tevoren open en blijft na de middag- en avondvoorstellingen open zodat het publiek een drankje kan drinken en kan napraten.

Hamlet Machine is een internationale coproduktie van: Système Friche Théâtre, Fearless Medi@terranee, comETH en G.M.E.M. (Marseille), Compagnie Jean Jordheuil (Paris), Compagnie Scènes (Lyon), World Wide Video Festival (Amsterdam), Toneelgroep Amsterdam, Théâtre Nationale Algerien, C.I.C.V. Centre Pierre Schaeffer, EVIL productions, Perfect Technologies.

Het World Wide Video Festival wordt structureel gesubsidieerd: het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Gemeente Amsterdam. De Hamlet Machine in Amsterdam is financieel mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten, Goethe Institut, Ambassade de France au Pays Bas/AFAA, European Coördination of Film Festivals.


Top of Page