F E S T I V A L   2 0 0 3  
20e



20. 



WORLD WIDE VIDEO FESTIVAL
presenteert

HAMLET MACHINE van
DOMINIK BARBIER

  World Wide Prelude
13–16 maart 2003

Over Hamlet Machine  Trailer


 


Over Hamlet Machine
Op donderdag 13 maart vindt de wereldpremière plaats van de interdisciplinaire voorstelling Hamlet Machine in een uitvoering van de Franse kunstenaar Dominik Barbier, naar een tekst van de legendarische Duitse toneelschrijver Heiner Müller. Müller was tot aan zijn dood in 1995 actief betrokken bij de uitvoering van deze productie waarin meerdere artistieke disciplines zijn verenigd: beeldende kunst, elektronische muziek, dans en theater.

Acteurs van Toneelgroep Amsterdam, Alwin Pulinckx en Hugo Colscha, spelen samen met Franse musici als Kaspar Toeplitz, Laurent Dailleau, Didier Casamitjana, acteur Zaidi Hocine en danseres Giovanna Velardi. Dominik Barbier heeft zeven jaar aan deze produktie gewerkt.Tien projecties met de eigenzinnige en authentieke beelden van Barbier, voorzien van de originele manuscripten van Müller, gaan een samenspel aan met muzikanten, acteurs en een danseres. Het publiek wordt gedurende 1,5 uur geheel omgeven door muziek, beeld en geluid. De locatie is een 500m2 grote schuur in Ruigoord/Amsterdam.



Achtergrond bij de productie
Hamlet Machine is een van de meest ambitieuze werken in het oeuvre van Heiner Müller, en heeft een belangrijke plaats in het hele Europese theaterrepertoire. Hamlet Machine is gebaseerd op de poging van Müller om Hamlet in Budapest te schrijven, een Shakespeariaans drama in de socialistische wereld over de koude oorlog en de Hongaarse opstand in Budapest in 1956.

Onder de indruk van werk en persoon van Heiner Müller maakt Dominik Barbier in 1993 de documentaire J'étais Hamlet. In deze indrukwekkende film over Heiner Müller wil Barbier vooral de geschriften van Müller ‘zichtbaar’ maken, een poging doen om de esthetische schok en diepe emoties weer te geven die hij onderging bij het lezen van diens teksten.
De documentaire kreeg een vervolg met Hamlet Machine die hij samen met Heiner Müller ontwikkelde. Het theaterproject vond een abrupt einde toen Müller in 1995 plotseling overleed. Voortbordurend op het reeds verzamelde materiaal heeft Barbier, sinds 1996, onder de gezamenlijke noemer Cycle de la Cité des Morts (Dodenstadcyclus), een reeks kleinere projecten gerealiseerd in de vorm van video- en interactieve, interactieve installaties, video’s en cd-roms. Parallel hieraan is hij zich blijven verdiepen in de mogelijkheden die elektronische kunst biedt in combinatie met theatrale presentaties. Nu, acht jaar na de dood van Muller, presenteert Barbier de wereldpremière van Hamlet Machine op 13 maart a.s. te Ruigoord Amsterdam.



Dominik Barbier in het festival archief
Videotapes:
L'Oeuvre Inquiétante (1987)
J'étais Hamlet
(1994)
Portretten:
1985   1994



Locatie en Bereikbaarheid
De voorstelling vindt plaats in De Schuur in Ruigoord, Amsterdam, bereikbaar met Bus 82 vanaf Marnixstraat/Europarking richting IJmuiden. De bus vertrekt door de week ieder half uur, in het weekend ieder uur (zaterdag en zondag overdag: 2 min. over 't uur; 's avonds 15 min. over 't uur). De tocht duurt 40 minuten. Voor meer informatie over openbaar vervoer en vertrektijden: www.9292ov.nl



Reserveren
(Uitlijn / AUB Ticketshop)

online reserveren

Data en tijden
don 13 maart 20:30 u * 
vrij 14 maart 14:30 u 20:30 u 
zat 15 maart 14:30 u 20:30 u 
zon 16 maart 14:30 u 20:30 u 
* de donderdag is uitverkocht!

Voorverkoop
Kaarten € 10,- (met korting € 8,-). Reserveert u s.v.p. tijdig via de AUB Ticketshop en de Uitlijn (0900-0191, € 0,40 p.m.). Kortingen van € 2,- gelden voor houders van CJP, Pas 65, Stedelijk Museum pas en VPRO-leden, belangstellenden van het Goethe Instituut en studenten op vertoon van pas of studentenkaart.

Kaartverkoop aan de kassa
Kaarten worden ook direct aan de kassa in Ruigoord verkocht. Mensen die zeker willen zijn van een kaartje kunnen op werkdagen tussen 10 - 17 uur reserveren bij Maaike Wegman 020-4207729 en in het weekend vanaf 13.00 uur op 06-302 965 37.


Hamlet Machine is een internationale coproduktie van: Système Friche Théâtre, Fearless Medi@terranee, comETH en G.M.E.M. (Marseille), Compagnie Jean Jordheuil (Paris), Compagnie Scènes (Lyon), World Wide Video Festival (Amsterdam), Toneelgroep Amsterdam, Théâtre Nationale Algerien, C.I.C.V. Centre Pierre Schaeffer, EVIL productions, Perfect Technologies.

Het World Wide Video Festival wordt structureel gesubsidieerd: het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Gemeente Amsterdam. De Hamlet Machine in Amsterdam is financieel mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten, Goethe Institut, Ambassade de France au Pays Bas/AFAA, European Coördination of Film Festivals.



Top of Page